Zorgtoeslag is geld om de zorgverzekering mee te betalen. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag. U krijgt deze toeslag niet automatisch. In 2023 komen meer mensen in aanmerking voor de zorgtoeslag en ook het bedrag is hoger (afhankelijk van het inkomen). 

Het is goed om te controleren of u recht heeft. U ziet de voorwaarden op de website van de Belastingdienst https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/zorgtoeslag/content/kan-ik-zorgtoeslag-krijgen(externe link)

Aanvragen zorgtoeslag

Als je recht hebt, moet je de zorgtoeslag zelf aanvragen. Dat kunt u doen op p de website van de Belastingdienst https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/zorgtoeslag/content/hoe-moet-ik-zorgtoeslag-aanvragen(externe link)

U kunt de zorgtoeslag achteraf aanvragen. Tot 1 september 2023 kunt u de zorgtoeslag 2022 aanvragen. Als u achteraf aanvraagt, krijgt u altijd het juiste bedrag en hoeft u niets terug te betalen.

Verandert er iets in je situatie?

Gaat u bijvoorbeeld meer of minder verdienen of gaat u samenwonen? Dat kan invloed hebben op de hoogte van uw zorgtoeslag. Geef wijzigingen altijd meteen door aan de Belastingdienst. Dan kunnen zij de toeslag op tijd aanpassen en is de kans kleiner dat u achteraf een deel moet terugbetalen.

Hulp nodig bij aanvragen zorgtoeslag?

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag, dan kunt u bellen met de BelastingTelefoon 0800 - 0543 (gratis).

Of je kunt contact opnemen met Maatschappelijke Dienstverlening Samenwerking Kempengemeenten/Sociaal Raadsliedenwerk op telefoonnummer 0497-745544 of per e-mail srw@kempengemeenten.nl.