Om de juiste jeugdhulp te kunnen bieden moeten gemeenten en jeugdhulpaanbieders weten wat cliënten belangrijk vinden in de zorg. Door kennis van de ervaringen van jongeren en hun ouders in de jeugdhulp te verzamelen kan de dienstverlening worden verbeterd.

Dit kan bijvoorbeeld tot uiting komen in het goed benutten van sociale netwerken, beter samenwerking met hulpverleners, het bieden van maatwerken, verbindingen met de verenigingen etc. Participatie begint al bij het maken van het beleid, vervolgens worden ouders betrokken bij hun eigen ondersteuningsproces, hebben jongeren en ouders de mogelijkheid een gezinsplan op te stellen en wordt er rekening gehouden met de culturele achtergrond van een gezin en is er een bepaalde keuzevrijheid in het aanbod van jeugdhulp.

Het CJG+ De Kempen werkt samen met de 21 gemeenten in de regio. Gezamenlijk worden er activiteiten georganiseerd voor jongeren en ouders waar zij hun menig kenbaar kunnen maken. Dit zijn bijvoorbeeld ontmoetingen met gemeentebestuurders of vragen rond inhoudelijke thema’s. Daarnaast kunnen jongeren en hun ouders deelnemen aan cliëntraden van de jeugdhulpaanbieders.

Heeft u gevonden wat u zocht?