Informatie voor ouders over relatieproblemen en wat er geregeld moet worden bij scheiding.

Relatieproblemen, wat nu?

In alle relaties komt soms de vraag naar boven "Wilt u zo samen verder?" of "Wat moet er veranderen?". Vaak lukt het ouders om hier zelf over in gesprek te gaan met elkaar en afspraken te maken over hoe dan verder. Soms blijven er zorgen bestaan over de relatie en blijven de conflicten elkaar opvolgen zonder dat u ze opgelost krijgt.

  • Lukt het nog om goede afspraken te maken en de communicatie te verbeteren?
  • Zijn of blijven er gevoelens van ontevredenheid over uw leven samen?
  • Wilt u de relatie veranderen maar weet u niet meer hoe dat aan te pakken?

Het kan fijn zijn dat er iemand, die niet direct betrokken is, met u meekijkt zoals:

  • Familie of vrienden
  • Huisarts / praktijkondersteuner
  • Maatschappelijk werk

Het is ook mogelijk dat u wordt doorverwezen naar een vorm van relatietherapie. Mocht u ervoor kiezen om niet samen verder te gaan, dan kunt u op dat moment op zoek gaan naar een manier om goed uit elkaar te gaan.

Scheiden, wat betekent dat?

Als u besloten heeft om niet samen verder te gaan, is hier waarschijnlijk al een tijd van nadenken aan vooraf gegaan. In deze tijd kunnen wisselende gevoelens een rol gespeeld hebben: verdriet, boosheid, vertwijfeling, onmacht en mogelijk ook gevoelens van onzekerheid over hoe nu verder. Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe vertellen we het onze kinderen? En wat doe ik met al die emoties van mezelf en van mijn kinderen?

Mediators en advocaten hebben een rol in de scheidingsprocedure. Mediators kunnen u ondersteunen bij het maken van bestendige afspraken die vastgelegd kunnen worden in bijvoorbeeld het ouderschapsplan.

Mocht u getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan is het zo dat er een juridische procedure noodzakelijk is om het huwelijk of geregistreerd partnerschap te beëindigen. Een advocaat kan u hierbij ondersteunen. Binnen de advocatuur kunt u specialistische advocaten (vFAS de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators)(externe link) vinden. Zij zijn geschoold op het gebied van familierecht waarbij duurzaam scheiden een belangrijk onderdeel is. Een advocaat die is aangesloten bij vFAS zal het belang van kinderen voorop zetten.

Op dit moment is er ook een procedure gezamenlijke toegang. Voor meer uitleg hierover verwijzen we u naar een animatie op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=ZmLpV_QSjYc(externe link).

Naast alle praktische en regelzaken die komen kijken bij scheiding, betekent een scheiding ook uw ouderschap opnieuw vormgeven. CJG+ de Kempen richt zich op dit gedeelte van het scheidingsproces.

Het CJG+ denkt graag met u mee hoe u in deze situatie passende oplossingen kunt vinden voor uzelf en uw kinderen. Wij kunnen u ondersteunen door u te helpen zich te richten op de situatie in uw eigen huis en ruzie/strijd te verminderen. Het CJG+ kan u ook ondersteunen bij het sterker maken van uw kinderen. Wij bieden u, uw kinderen en uw netwerk handvaten hoe u samen kunt leren omgaan met de nieuwe situatie. Het CJG+ kan u helpen om respectvol over en met de andere ouder te spreken. Dit alles binnen de kaders van de Jeugdwet.(externe link)

Cijfers en weetjes

Er is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van scheiding voor kinderen. Onderstaande cijfers melden we zodat u zich realiseert hoe ingrijpend een scheiding kan zijn voor alle betrokkenen. Het is de taak van ouders om de mogelijke gevolgen die beschreven worden te begrijpen en zoveel mogelijk te beperken. Wanneer u weet wat u eventueel kunt verwachten, kunt u hier extra op letten tijdens de scheiding en in de opvoeding na de scheiding.

  • Meer dan 80.000 kinderen krijgen elk jaar te maken met ouders die gaan scheiden
  • I5 - 20%  van de scheidingen verlopen moeizaam
  • 85% van de kinderen houdt na een scheiding met beide ouders contact (15% niet).
  • In 21% van de gezinnen waar een scheiding heeft plaatsgevonden is er sprake van solo ouderschap. Hiermee bedoelen we dat kinderen wel met beide ouders contact en/of omgang hebben maar de ouders niet met elkaar overleggen over de dagelijkse opvoeding en verzorging. Er kunnen dan dus in beide huizen andere regels gelden, vormgegeven door iedere ouder voor zich.
  • In 1/3 van de gezinnen is er sprake van gedeeld ouderschap waarbij ouders de opvoeding en verzorging met elkaar afstemmen.
  • Na twee jaar gaat het met 80% van de kinderen die een scheiding hebben meegemaakt weer goed (voor 20% blijven de problemen voortduren)

Bron: herziene richtlijn NJI voorjaar 2020

In vergelijking met kinderen die geen scheiding meemaken, hebben kinderen die wel een scheiding meemaken twee keer zoveel kans op problemen. Vooral wanneer ouders in strijd blijven met elkaar nemen de risico’s op problemen in de ontwikkeling van de kinderen toe. 

Op korte termijn zijn voor kinderen de belangrijkste mogelijke gevolgen van een scheiding:

  • gedragsproblemen (agressief gedrag, crimineel gedrag, vandalisme, roken, blowen, alcoholgebruik);
  • emotionele problemen (depressieve gevoelens, loyaliteitsprobleem, gevoelens van angst, laag zelfbeeld);
  • problemen met vriendschappen;
  • zwakke band met ouders (meestal bij de ouder waar ze minder verblijven);
  • problemen op school (lagere cijfers, concentratieproblemen, moeite met omgaan met andere leerlingen);
  • lichamelijke problemen (hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen).

Op lange termijn zou het gevolg hier weer van kunnen zijn dat kinderen uiteindelijk een lager opleidingsniveau behalen, zelf problemen hebben met het aangaan van relaties en het scheidingsrisico voor hen zelf ook groter is. Deze cijfers en weetjes klinken misschien best heftig echter onderzoek toont aan dat wanneer ouders goed uit elkaar gaan, dit beschermend kan werken voor de verdere ontwikkeling van hun kinderen. Kinderen ondervinden dan minder schade van een scheiding.

Ouderschapsplan

Na de scheiding blijft u beiden verantwoordelijk voor de zorg en de opvoeding van uw kind. Wanneer u getrouwd bent geweest of er sprake was van geregistreerd partnerschap dan wel samenwonend was met gezamenlijk gezag, bent u wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken.

Hoe maakt u dan een goed ouderschapsplan? Een ouderschapsplan moet de volgende informatie in ieder geval bevatten:

  • Hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
  • Hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze of medische behandelingen e.d.;
  • De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

CJG+ de Kempen richt de hulpverlening NIET op het maken van een ouderschapsplan. Vanuit het kader van de Jeugdwet(externe link) vinden we het wel belangrijk dat het ouders lukt om tot goede afspraken te komen voor de kinderen. 

De volgende tips en aandachtspunten sluiten aan bij de visie van CJG+ de Kempen:

  • Ga beiden op internet op zoek naar een ouderschapsplan dat u aanspreekt. Vul dat voor uzelf in en leg deze naast het plan van de andere ouder. Daarmee hebben jullie een goed uitgangspunt om met elkaar te bespreken wat en waarom u bepaalde afspraken zo belangrijk vindt om vast te leggen.
  • Bedenk dat een ouderschapsplan een ‘werkdocument’ is. Jullie maken afspraken die passen bij de huidige situatie: wie woont waar, school en werktijden van allen, hobby’s en sportclubjes en bijbehorende verplichtingen, de leeftijd van de kinderen en de ontwikkelingsfase waar ze in zitten. Voor de hele jonge kinderen spreken jullie mogelijk af dat er niet te lange tijd zit tussen het zien van beide ouders vanwege de hechting. Voor pubers kan het zijn dat juist de vele wisselingen door de week voor onrust en onvrede zorgen omdat ze “geen zin hebben in die volksverhuizing steeds”.
  • Wanneer zaken veranderen, passen de gemaakte afspraken misschien niet meer zo goed. Dat kan zorgen voor stress en onvrede. Denk hierbij aan een verhuizing, de overstap naar middelbare school, andere bedtijden met ook andere activiteiten in de avonden. Dit zijn situaties die misschien maken dat de tijden en dagen van de omgangsregeling aangepast moeten worden. Neem op in het ouderschapsplan dat jullie dan met elkaar in gesprek gaan om opnieuw te bepalen wat het best passend is voor jullie kinderen. 
  • Let op dat jullie degene zijn die de afspraken en de keuzes daarin maken. Het is niet zo dat een kind vanaf 12 jaar kan kiezen bij wie het gaat wonen. Vanaf 12 jaar (kan ook jonger als de rechtbank inschat dat het kind dit aan kan) kan een kind wel gehoord worden door de rechter. Het is van belang dat ouders met gezag beslissen. 
  • Kinderen moeten, passend bij de leeftijd, wel betrokken worden in de afspraken die jullie maken. Luister naar hoe zij de situatie zien, hoor wat voor hen belangrijk is. Ben ook duidelijk en eerlijk dat jullie moeten bekijken wat daarin kan en goed voor iedereen is.
  • Termen als weekend-regeling, co-ouderschap en fifty-fifty regeling worden veelvuldig genoemd maar er zijn veel meer mogelijkheden. Kijk met een open blik naar andere opties dan die u zelf bedacht heeft.
  • De hoeveelheid dagen en uren die u met uw kinderen heeft, bepaalt niet of u een goede ouder bent. Goed ouderschap betekent goed contact met uw kind(eren) en samen met de andere ouder zorgvuldig de ontwikkeling stimuleren. Overleg over de keuzes die u daarin voor en met uw kinderen maakt. Dat kunt u ook wanneer u uw kinderen minder dagen in de week bij u heeft dan de andere ouder. Het gaat om de kwaliteit van het contact, niet om kwantiteit.
  • Ben flexibel in het omgaan met afspraken daar waar het in het belang van het kind is. Zorg dat ze geen feestjes gaan missen van hun vriendjes of familie omdat u strikt vasthoudt aan de gemaakte afspraken. Daarnaast kunt u als ouder ook proberen te ‘sturen’ dat de activiteiten waaraan u met uw kind deel wilt nemen, ook zo veel mogelijk gepland worden in de tijd dat het kind bij u is.

Emoties bij scheiding

Hoe houdt u zich staande in deze ingewikkelde periode en hoe blijft u oog houden voor de behoefte van uw kinderen? Een bekende uitspraak die ook in het proces van scheiden geldt: 

Zorg eerst goed voor uzelf, pas dan kunt u ook voor de ander (jullie kinderen) zorgen”

Wanneer er al langer sprake was van problemen in de relatie, heeft u daarbij mogelijk al hulp gehad. De beslissing om te gaan scheiden maakt niet dat die hulp niet meer nodig is. Het kan helpen om met uw netwerk of individuele hulpverlening te blijven praten over wat het proces met u doet en te onderzoeken wie of wat u kan steunen. Hopelijk zeggen de mensen om u heen “Ben een beetje lief voor jezelf”.

Realiseer dat scheiden ook een vorm van rouw met zich mee brengt. U neemt afscheid van uw relatie waarvan u dacht dat die goed was en de toekomstdromen die daarbij hoorden. U had uw leven misschien anders voorgesteld, voor uzelf en voor uw kinderen. Mogelijk bent u onzeker over hoe u nu verder moet. Een rouwproces verloopt bij iedereen anders. Meer of minder heftig maar ook in tijd verschillend. Misschien is de andere ouder al veel langer hiermee bezig en kijkt die al naar de toekomst terwijl u nog de betekenis van de scheiding probeert te bevatten. Dat maakt dat jullie elkaar ook mogelijk niet meer begrijpen.

Zoek mensen op waarbij u met uw emoties terecht kunt. Sta uzelf toe om stil te staan bij uw gevoelens. Ze mogen er zijn en het vraagt ook tijd om ze een plekje te geven. Door aandacht te besteden aan uw eigen emoties kunt u richting de kinderen hier ook passend mee omgaan. Benoem dat u verdrietig bent en stel daarnaast de kinderen gerust dat er mensen zijn die u steunen.

Zorg voor uw kinderen

Ondanks alle emoties komt er een moment waarop u de kinderen gaat vertellen dat jullie niet samen als partners verder gaan. Een zorgvuldige voorbereiding is nodig:

  • Zoek naar een rustig moment en een vertrouwde omgeving om dit - liefst samen - aan de kinderen vertellen.
  • Bedenk vooraf welke woorden jullie  hiervoor kiezen. “We houden niet meer van elkaar maar blijven wel altijd van jullie houden” is een belangrijke boodschap die ze nodig hebben.
  • Spreek af dat jullie beiden hetzelfde verhaal vertellen en dat na de scheiding ook blijven doen.
  • Het is voor kinderen op dat moment niet belangrijk om te horen dat het de beslissing van slechts één van u was. Zij kunnen niets met informatie van ouders over wie van hen "de schuld" was van het mislukken van de relatie.
  • Maak de kinderen duidelijk dat zij niets kunnen doen of veranderen aan deze beslissing. Spreek uit dat het niet hun schuld is maar een keuze en beslissing van jullie beiden.

Ieder kind zal anders reageren op de boodschap dat zijn of haar ouders gaan scheiden. Afhankelijk van de leeftijd en het karakter van het kind zal het al dan niet kunnen begrijpen of beseffen wat deze boodschap betekent. Bedenk welke informatie past bij hun leeftijd. Kinderen begrijpen niets van hypotheken die afgelost moeten worden of kosten van levensonderhoud. Het is jullie taak om de kinderen op een eerlijke manier gerust te stellen door aan te geven dat jullie beiden op zoek gaan hoe dit voor iedereen zo goed mogelijk te regelen. 

Na het moment van vertellen over de scheiding komt onvermijdelijk ook het moment dat dingen gaan veranderen. De vertrouwde basis van twee ouders die met hun kinderen als gezin ergens wonen, valt weg. Dit kan een kind angstig maken. Onduidelijkheid over waar iedereen gaat wonen, verandering van school, in de omgeving van vriendjes blijven of niet, zijn gedachten waar kinderen mee kunnen worstelen. Als jullie hier nog niet het antwoord op hebben, spreek dan uit dat jullie het nog niet weten maar wel jullie best gaat doen om dit op een goede manier te regelen. Let op: doe geen beloftes die jullie niet waar kunnen maken!

Kinderen kunnen moeilijk gedrag lagen zien als gevolg van scheiding. Probeer hier ook ruimte en begrip voor te hebben en de boodschap achter het gedrag te zien.

Respectvol ouderschap

  • Bedenk dat kinderen onvoorwaardelijk van beide ouders houden. 
  • Weet dat beide ouders van de kinderen houden. 
  • Respectvol zijn betekent elkaars verschillen accepteren / verdragen en dat ook naar de kinderen uitstralen.

Valkuilen:

Tijdens een scheiding komen de verschillen tussen ouders meer op de voorgrond. Hoe verliest u uzelf niet in deze verschillen? Blijft de focus houden op uw relatie met de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling. Dat jullie als ex-partners van mening verschillen past in het proces van scheiden. Wanneer u vervolgens de strijd aan gaat over die verschillen en in bijzijn van de kinderen discussies aangaat of zelfs ruzie maakt, dan heeft dat invloed op de kinderen. Zelfs wanneer zij er niet bij aanwezig zijn kunnen ze u horen of weten ze waarom ze bijvoorbeeld even naar boven gestuurd worden. Kinderen hebben ‘voelsprieten’ die maken dat ze juist ook de dingen die u niet uitspreekt wel voelen. Bewust of onbewust raken ze in de knoei met hun eigen gedachten: wie heeft er gelijk, voor wie zal ik kiezen ofwel aan wie ben ik wanneer loyaal. We spreken dan over loyaliteitsconflict.

Wat is hierbij dan helpend is: 

  • Realiseer dat u na scheiding niet meer gaat over dat wat er in het huis van de andere ouder gebeurt. Kinderen kunnen verschillende regels best aan. Immers regels zijn op school, bij de sportclub en bij vriendjes of vriendinnetjes ook steeds anders.
  • Door richting uw kinderen geen oordeel te hebben over wat de andere ouder doet, kunt u er voor zorgen dat uw kind ervaart dat beide ouders er mogen zijn. U geeft ieder uw ouderrol op uw eigen manier opnieuw vorm en dat kan naast elkaar bestaan. Natuurlijk kunnen kinderen hier iets van zeggen en er ook ‘gebruik van proberen te maken’ door u tegen elkaar uit te spelen (“ja maar bij mama mag dit wel" of "dan ga ik wel naar papa want die zeurt niet zo”). Respectvol reageren zou dan betekenen dat u iets zegt als: "papa en mama denken soms verschillend over dingen en dat kan".
  • Pak uw ouderrol en leg uit waarom u -bij u in huis- bepaalde regels of afspraken maakt. Passend bij de leeftijd kunt u dan met uw kind in gesprek over hoe het bij u loopt.
  • Besef dat een kind voor zijn/haar ontwikkeling beide ouders nodig heeft. Zorg er samen voor dat er altijd sprake is van een vorm van contact.
  • Denk niet aan uw ex-partner maar zie diegene als "de andere ouder van uw kinderen".
  • Focus op uw eigen rol als ouder, zonder te vergelijken of te oordelen over wat de andere ouder doet.

Wat als u zich zorgen maakt over de situatie bij de andere ouder?

Wanneer uw kind met verhalen komt over de andere ouder die maken dat u zich zorgen maakt, besef dan dat dit het verhaal is van uw kind. Uit loyaliteit aan u, kan een kind negatief praten over de andere ouder. Een kind kan denken dat u zo boos bent op die andere ouder en daarom alleen maar nare dingen daarover wil horen. Besef ook dat het de beleving van uw kind kan zijn waarbij u mogelijk niet het hele verhaal gehoord hebt. Wanneer jullie in staat zijn om in dit soort situaties contact met elkaar op te nemen om de zorgen te delen en open vragen te stellen, dan kunnen jullie samen zoeken naar wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.

Wanneer de communicatie tussen jullie minder makkelijk verloopt kunt u er ook voor kiezen om geen uitspraak te doen over wat u er van vindt. U kunt uw kind stimuleren om dit bij die andere ouder te bespreken. Eventueel kunt u uw kind vragen of u moet helpen hoe dat te doen. Dit kunt u voorbereiden met uw kind: welke vragen kan uw kind stellen, hoe kan uw kind vertellen wat hij/zij voelt of vindt enzovoort. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om iemand uit uw netwerk (familie, vrienden, leerkracht) om hulp te vragen.

Meer informatie online

Over wat er allemaal praktisch geregeld moet worden op het gebied van financiën, wonen en het convenant / ouderschapsplan is op internet veel informatie te vinden. Hieronder een aantal links met sites waar betrouwbare informatie te vinden is:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/omgang-met-kind-na-een-scheiding(externe link)

https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/echtscheiding/echtscheiding-aanvragen/(externe link)

https://www.echtscheiding-wijzer.nl/scheiding-stappen.html(externe link)

https://www.alsjeuitelkaargaat.nl/en-dan/(externe link)

Hoe biedt CJG+ ondersteuning aan ouders bij scheiding?

Ouders kunnen contact opnemen met het telefonisch spreekuur Kind & Scheiding. U kunt een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur. In dit consult van een half uur zal een jeugd- en gezinswerker die gespecialiseerd is in scheidingssituaties met u meedenken in oplossingsrichting en met u onderzoeken of hulp vanuit het CJG+ of voorliggende zorg nodig is. 

Op basis van het telefonisch scheidingsspreekuur:

  • kan er een verwijzing volgen naar de online training van CJG+ de Kempen. 
  • kunnen ouders het advies krijgen om zich aan te melden bij CJG+ de Kempen zodat een jeugd- en gezinswerker hen verder kan ondersteunen.  

De jeugd en gezinswerkers bieden ouders ondersteuning op het gebied van:

  • verbeteren van communicatie
  • het vormgeven van ouderschap na echtscheiding;
  • het verminderen van strijd en het richten op de eigen opvoedsituatie en versterken van de ouderidentiteit;
  • het netwerk betrekken bij het vormgeven van respectvol ouderschap

Mocht uw kind (van 16 jaar of ouder) behoefte hebben aan extra ondersteuning dan kan hij of zij een telefonische afspraak maken. Een jeugd- en gezinswerker die gespecialiseerd is in scheidingssituaties heeft dan een half uur tijd om met hem/haar mee te denken en te luisteren. Op basis van dit gesprek kan de medewerker van het CJG+ bekijken of verdere ondersteuning vanuit het CJG+ nodig is. Mocht dit het geval zijn dan zullen we dit samen met hem/haar bespreken want een kind van 16 jaar of ouder mag zelfstandig een ondersteuningsvraag stellen.

Mocht u een kind jonger dan 16 jaar hebben waarvan u denkt dat het fijn is als er iemand eens met hem/haar erover praat, dan mag en kan deze vraag ook altijd gesteld worden aan de medewerkers van het CJG+ die in het kader van samen doen aan de school van je kind verbonden is. 

Het CJG+ verzorgt meerdere keren per jaar een kindertraining.

Heeft u gevonden wat u zocht?